Kuukalenteri 2025

Tein tämän vuoden kuukalenterin perinteikkäästi skannaamalla lyijykynäpiirroksen koneelle ja jatkamalla sitä digitaalisesti.

Lähtöajatuksena oli pelkästään väri, halusin että kalenteri on tumman oliivinvihreä.

Kuvitus on myöskin perinteikkäästi ensimmäinen piirros joka paperille tuli.

Kikkailu

Tänä vuonna kalenterissa on monta yksityiskohtaa joiden tekemisestä nautin eniten kalenterinteossa. Ideat, yhteensattumat ja kikkailu.

Suosikkini on tapa jolla kuunpimennykset, auringonpimennys ja superkuut on merkattu kalenteriin.

Päivämäärät on ylempänä erikseen listattu ja samoilla symboleilla merkattu myös kalenteriin, lukuunottamatta auringonpimennystä joka ei kuukalenteriin sinänsä kuulu.

Ajattelin kuitenkin että kalenteri sopii kuunystävien ja noitien lisäksi myös niille jotka kyseisistä ilmiöistä ovat kiinnostuneita.

Heidän kannattaa aina kuitenkin tarkistaa tieteellisemmistä lähteistä kuinka hyvin ja mihin aikaan pimennykset näkyvät juuri sinne missä sattuu olemaan. Ollaan kuitenkin pallon päällä joten näkymät vaihtelee suuresti.

Kuunpimennyksiä merkitsemään laitoin Rahun, jonka dekapitoitu pää on pvm kohdalla osoittamassa ajankohtaa.

Superkuut taas on merkitty Luna mothilla.

Superkuun aikana kuu nähdään tavallista suurempana maassa sen kiertoradan kulkiessa tavallista lähempänä maata.

Se voi näyttää 14% isommalta ja 30% kirkkaammalta kuin vuoden kaukaisin/ himmein kuu.

Wonders of creation

Alakulmassa nimeni vieressä on vielä hauska kuvituskuva kuusta 1200-l eläneen persialaisen kosmologi/maantieteilijä Zakariya al-Qazwinin kirjasta: Wonders of the Creation and Unique [phenomena] of the Existence.

Itseäni puhuttelee jo pelkkä kirjan nimi. Siten haluan kokea elämän ja maailman. Haluaisin myös nimetä aikaansaannokseni samoin.

Erityisesti minua viehättää kuitenkin tuo siivekäs tyyppi joka ratsastaa juoksevilla härillä, joka siis tuo monta omaa suokkariteemaa yhteen. Mekkotyyppi jolla kartiohattu, härät, siivet ja kuu.

Viime aikojen tuttu teema itselle on myös yin/yang kalat. Koko se konsepti.

Hahmo veneessä, eli onkija, taitaa olla jo yli 10 v vanha. Alunperin etsauksesta ‘Kuljet veneelläsi - Sen sydän on iloinen’. Hän on myös ‘Traveller’ piirroksessa ja digikollaasissa.

Luna moth on kalenterissa mukana vain nimensä vuoksi.

Mutta kuka/mikä on siis Rahu?

Rahu

Hindumytologiassa kuun ja auringonpimennykset selitetään tarinalla johon liittyy demonit Rahu ja Ketu ja heidän kosto.

Rahu ja Ketu olivat aiemmin yksi olio, eli Svarbhanu, käärmedemoni. Se istui kuun ja auringon välissä naamioituneena devaksi, yhdeksi jumalista, varastaakseen ja juodakseen kuolemattomuuden eliksiiriä jota jumalat kirnusivat maitomerestä. Long story short Vishnu sai sen kiinni tästä hommasta ja katkaisi sen pään, josta tuli Rahu, ruumiista tuli Ketu.

Vishnu asetti ne taivaalle vaeltamaan kiertoradoillaan kirottuina massattomina varjoplaneettoina. Kohdatessaan ja nielaistessaan auringon/kuun Rahu aiheuttaa pimennyksen.

Joka kerta kun katson kalenteria onnittelen itseäni visuaalisesta ratkaisusta laittaa Rahun pää kalenteriin merkitsemään kuunpimennystä. Ja siitä etten käyttänyt Luna mothia samalla tavalla.

Kolme superkuu -kuukautta oli sopivasti peräkkäin sitä varten.

Säätäminen

Olen itseoppinut digitöiden /painotuotteiden tekijä ja edelleen jännitän joka kerta mitä painosta tulee. Vasta kun saa paperiversion näkee miltä työ oikeasti näyttää. Ja että säädinkö tarpeeksi.

Tietokoneen näyttö valaisee kuvan eri tavalla ja se tuo haasteen tekemiseen, etenkin kun ei ole kalibroitua näyttöä ym hi tek. Painaminen ei myöskään toista kuvaa täysin samana kuin miltä se kuvaruudulla näyttää.

No sitten otat puhelimella kuvan kalenterista näyttääksesi että tässä tämä nyt on, niin puhelimen äly muuttaa värejä niin että joudut vielä erikseen säätämään niitä että pääset edes lähelle alkuperäistä.

Yllä vertailun vuoksi kuvatiedoston lisäksi jokseenkin säädetty kuva paperiversiosta.

Previous
Previous

New etching

Next
Next

Ecoprints